Her fotoğraf çekiminde elimizdeki ekipmandan başlayıp ortamdaki koşullara, karşılaştığımız konudan estetik kaygılarımıza kadar birçok değişkeni değerlendirip en etkileyici sonucu almaya çalışırız. Bu uğraşın sonucunda “güzel” bir fotoğraf elde edersek “Çok güzel çektim…”, istediğimiz bir sonuç oluşmazsa “Bunu fotoğraf güzel çıkmadı…” cümleleriyle yorumumuzu yapar, fotoğrafın kaderini seçeriz… Oysa ki bir fotoğraf çekimi macerası ne konunun karşısına geçince, ne makineyi çantasından çıkarınca başlar… Bu süreç fotoğrafçının kalbinde, ruhunda, beyninde kurduğu görsel hayallerle başlar… Sonuç fotoğraf, fotoğrafçının görsel hayallerinin somut kanıtlarıdır…
Fotoğraf dünyasına farklı bir bakış açısı kazandırmak ve teknik becerilerinizi geliştirmek ister misiniz? 4 teorik oturum ve 5 çekim gezisinden oluşan yeni fotoğraf atölyemiz, sizi fotoğrafçılığın derinliklerine davet ediyor! Her hafta farklı bir konsept ile hem teorik bilgi edinecek hem de sahada uygulama yaparak yeteneklerinizi geliştireceksiniz.
6 haftalık atölye süresince yapacağımız seçmelerden e-albüm, web galerisi, fotoğraf gösterisi gibi paylaşımlarla çalışmalarımızı yeniden üreteceğiz…
Not: Aşağıda çekim çalışmalarını açıklarken konseptlerini çok açık olarak belirtmedik, ancak severek çalışacağınız konular olduğuna inanıyoruz…
Atölye Tarihi
09 Nisan 2025 Çarşamba Başlıyor!
5 Çekim gezisi + 4 Online oturum

1. Online Oturum (09 Nisan 2025 Çarşamba / 20.00-22.00)
Işık kullanımı, alternatif kompozisyon önerileri, farklı fotoğraf teknikleri ve görsel günlük çalışma tekniği üzerine fotografik bir sohbet…
1. Çekim Gezisi / Sultanahmet Meydanı (12 Nisan 2025 C.tesi / 11.00 – 16.00)
Eski günlerdeki gibi ve Kelime Oyunu
Bu çekim gezisinde 2 farklı konseptimiz var. İlk başlığımız “eski günler” olarak belirlendi… Sultanahmet’te Edebiyat Kıraathanesi’nde buluşacak, günün konseptinin örnek çalışmalarını sizlerle paylaşacağız… Sultanahmet Meydanı, Kadırga, Küçük Ayasofya rotasında 5 saatlik bir çekim çalışması yapacağız.

2. Online Oturum (16 Nisan 2025 Çarşamba / 20.00-22.00)
İlk çekim gezisinden seçilen fotoğrafları değerlendireceğiz bu oturumun sonunda web sitemizin galeri sayfasında yayınlanacak fotoğraflarımızı seçeceğiz… Ayrıca günbatımı ve gece fotoğraflarıyla ilgili teknik bilgileri de sizlerle paylaşacağım…
2. Çekim Gezisi / Karaköy – Galata Köprüsü – Eminönü (18 Nisan 2025 Cuma / 19.00 – 22.00)
Işık, Renk, Uzun Pozlama
Doğal ve yapay ışığı bir arada kullanmak güçlü fotoğraf atmosferleri oluşturmayı sağlar… İstanbul’un en güçlü fotografik noktasında sonuçları çok etkileyici bir fotoğraf çalışması gerçekleştireceğiz…

3. Online Oturum (23 Nisan 2025 Çarşamba / 20.00-22.00)
İkinci çekim gezisinden seçilen fotoğrafları değerlendireceğiz bu oturumun sonunda web sitemizin galeri sayfasında yayınlanacak fotoğraflarımızı seçeceğiz… Ayrıca fotoğrafta “minimalizm ve tasarlanmış düzensizlik” başlığında bilgileri de sizlerle paylaşacağım…
3. Çekim Gezisi / Edirnekapı Kuşpazarı – Balat – Eminönü (27 Nisan 2025 Pazar / 11.00 – 16.00)
Taklitler asıllarını yaşatır – Kıt kaynakların verimli kullanımı ve Minimalizm
Özgünlük taklitle başlıyor… Edirnekapı Kuşpazarı’nda bir yandan belgesel yaklaşımla fotoğraf çalışırken bir yandan da size örnek kadrajlar sunacağım. Bu kadrajları yeniden yaratmaya çalışacağız… Aynı zamanda bu karmaşık ortamda “tasarlanmış düzensizlik” başlığında da çekimler yapabileceğiz…
Birçok uğraşıda kaynakların sınırlı olması yaratıcılığı geliştiren bir koşul sağlar… Bugünkü çekim gezimizde ayrıca bu sisteme dair örnekleri inceleyecek ve çalışmamızı gerçekleştireceğiz…

4. Çekim Gezisi / Üsküdar Meydanı – Kız Kulesi (28 Nisan 2025 P.tesi / 19.00-22.00)
Başrolü boş verelim, and the Oscar goes to… / Uzun Pozlama
En beğendiğiniz fotoğrafları düşünün, ortak birkaç özellik bulacaksınız… Bugün en önemli özelliklerden birini (ön ve arka plan ilişkisi) çalışacağız… Üsküdar Meydanı’nda başlayacak yürüyüşümüz Kız Kulesi’nde son bulacak… Kız Kulesi’nde gece çekimleri ve uzun pozlama çalışmaları da yapacağız…

5. Çekim Gezisi / Şehzade Cami – Zeyrek – Cibali – Fener (04 Mayıs 2025 Pazar / 11.00-16.00)
Doku ve Desen Avı: Doğada, şehirde veya günlük yaşamda dikkat çekici dokular ve tekrar eden desenleri keşfederek fotoğraflayın. Örneğin, bir duvardaki çatlaklar, döşemelerdeki geometrik şekiller gibi.
Zıtlıklar (Kontrast Çekimi): Bir karede zıt unsurları bir araya getirin. Örneğin, eski ve yeni, ışık ve gölge, hareket ve durağanlık gibi kontrastları vurgulayan kompozisyonlar oluşturun.

4. Online Oturum / (07 Mayıs 2025 Çarşamba / 20.00-22.00)
Üç çekim gezisinden seçilen fotoğrafları değerlendireceğiz bu oturumun sonunda web sitemizin galeri sayfasında yayınlanacak fotoğraflarımızı seçeceğiz… Oturumun sonunda seçilen fotoğraflardan oluşturulan e-albüm ve web sayfalarını sizlerle paylaşacağım…
Online Ders İşleyişi Hakkında…
Atölye programımıdaki fotoğraf değerlendirmeleri Windows, Mac, iPad ve Android uyumlu Zoom uygulaması üzerinden canlı yayınla gerçekleşecektir. Katılımcılarımız eğitmenimizle canlı yayında bu programa katılacaklardır. Kaydınızı yaptırdığınızda sistemin nasıl çalışacağına dair detaylar size mail olarak gönderilecektir. Programı bilgisayar, tablet ya da telefondan izleyebileceksiniz…

Atölye Ücreti ve Kayıt
Toplam 5 haftalık, 4 online oturum ve 5 çekim gezisinden oluşan Görsel Keşif çalışmasının atölye ücreti toplam 6.000 TL’dir.
Ücrete teorik eğitim, atölye süresince bireysel danışmanlık, web sitesi hazırlığı, e-albüm tasarımı, işlemeleri dahildir. Katılımcılarla birlikte sergi açmak kararı alınırsa giderleri dahil değildir. Bu çalışmalar yapılırken ortaya çıkan bütçe katılımcılar tarafından paylaşılacaktır.
Atölyeye Kayıt Olmak İçin…
Atölye programına katılmaya karar verdiğinizde cenk@fototrek.com adresine bir mail göndermeniz yeterlidir. Size ödeme bilgilerini ve derse katılım bilgilerini ileteceğiz.
Diğer online fotoğraf eğitimlerimizi burada görebilirsiniz…
Cenk Gençdiş ile Görsel Yolculuk Youtube kanalımıza abone olarak canlı yayınlarımızı izleyebilirsiniz.